Med risk för att

Bli avstängd på pingportaler kopierar jag in ett inlägg från min Abblogg här, för det känns viktigt.

Socialens ansvar

Ifrågasätts ofta, just nu i vår familj mer än någonsin.

En av våra familjemedlemmar har avlidit, till följd av missbruk och följdsjukdomar. Trist, men ett faktum. Vad man kan undra över är att personen ifråga har varit aktuell hos soc i åratals, senaste åren har han haft kontakt med såväl socialpsykiatriska avd som socialjouren som hade som uppgift att titta till honom och vid behov, av vad jag förstår bistå med hjälp vad det än månne vara. Dom sistnämnda ”närvarade” vid dödsfallet, dvs dom var där när han dog.

Pappa som var att betrakta som närmast anhörig, eftersom han inte hade någon familj fick besök av polisen dagen efter som gav besked om dödsbudet. Men inte ännu idag, trots att en av socialjourens arbetare som var med då, närvarade vid begravningen inte har tagit sig tid att komma upp till pappa och berätta vad som hände den kvällen kan jag tycka är bedrövligt. Dom känner väl till att pappa är en gammal man, och är det för mycket begärt?

För mycket begärt är också att, dom trots sina ”tillsyner” har låtit familjemedlemmen dö i misär, dom har inte gjort några som helst åtgärder som man kan tycka är nödvändiga i detta sammanhang. Dom låter honom dö i ett hem som måste saneras, i förnedring. Inte satt honom på ett LVM eller LPT, som med all säkerhet kanske hade sparat några månader eller år av hans bedrövliga liv. Dom har brustit i allt som kallas människovärdighet. Och respekt och proffessionalism av sitt ”ämbete”. Och kom inte och snacka om individens egna vilja här, vi pratar om en människa som i högsta grad behövde hjälpinsatser i form av tvång.

Fy fan, vi hade väl inte den bästa relationen, men ingen människa ska behöva dö under dessa omständigheter. Utan nu lämnas resterna, dvs en massa onödigt jobb åt familjen, lika onödiga som deras ickeinsatser har varit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


5 responses to “Med risk för att

 • Tant_annci

  Det är förjävligt, grymt och sorgligt!

  Ibland undrar jag vart vårt samhälle är på väg, det blir mer och mer allmäntaligt att inte bry sig och att gömma sig bakom titlar och paragrafer.

  Jag skulle kunna brodera ut texten i all evighet men väljer att stampa foten i golvet och säga ”fy fan”. 😦

  Mina tankar är med er efterlevande, måste vara så tungt och ovärdigt.

 • marianne

  det är skandalöst!
  socialtjänsten gör som de har för vana att göra…ingenting.
  individens ansvar diskuteras alltid när man söker hjälp eller kommer i kontakt med socialtjänsten.
  men när socialtjänsten själv skall ta ansvar så …

 • Filippa

  Ja, med tanke på intelligens diskussionen hos mig så väljer jag att göra som Mme Annci och stampa ner foten och säga FY FAN ! Igen.

  Och skicka en kram till

 • tonarsmorsa

  Ja, tänk om alla som jobbade med människor, ibland försökte tänka till och se ur den människovärdiga vinkeln och ur medmänniskosynen…! Kram!

 • Nina

  Vet inte riktigt vad jag ska säga, vare sig om din bror (som inte fick den hjälp han skulle) eller om den stackars sekretären (som helt klart är värd att bo hos någon som älskar den) annat än ; fy fan!
  Stor Kram, håll ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: