Det här är riktiga män

Det började i Piteå, när en kvinna blev brutalt mördad med en yxa av sin sambo. Då reste sig männen i Piteå och startade ett upprop till män i Sverige att göra som dom. Sätta foten i backen för mäns våld mot kvinnor och barn, dom startade manifestioner och gav ”stafettpinnen” vidare till män i andra städer att göra likadant. Jag trodde att dessa nätverk mer eller mindre gått under jorden, tappat kraften för det är lätt att göra när det handlar om att stångas mot myndigheter och inte få några större bidrag att driva den här viktiga frågan. Vi lever i ett patriarkat, det är bara så, så när män ställer sig på vår sida med parollen:

 • Vi är emot kvinnoförnedring i alla former, t.ex våld, porr, skällsord, osynliggörande etc.
 • Vi vill öka den almänna kunskapen genom att utbilda oss till ickevåldsambassadörer som sprider vår kunskap vidare till kollegor, vänner och bekanta i våra egna nätverk.
 • Vi anser att män har ett kollektivt ansvar att säga ifrån och verka för en attitydförändring i samhället, (och här kommer dom viktigaste raderna), Vi män har inte en kollektiv skuld för våldet mot kvinnor, men vi måste ta en aktiv del i kampen mot våldet.
 • Vi vill verka för en förnyad dialog mellan kvinnor och män, där tilliten ska stärkas och kampen för ett våldsfritt samhälle ska förena och befria oss från förtrycket vi själva har skapat.

så kan man inte mer än att börja tro på mänskligheten igen, den manliga mänskligheten. För oss som drabbats är det den största svårigheten, att ha tillit till just män. Under veckan som gått har det pågått manifestationer över hela landet, b.la i Stockholm, i samband med FNs Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november. Under en av dessa dagar träffade jag på ett mansnätverk för kvinnofrid, jag trodde faktiskt att dom försvunnit, har i tankarna undrat var i hela friden dom tog vägen. Desto mer tacksamt blev mötet, bland andra aktivister som Amnesty, Kvinnojourer osv. En av deltagarna och jag började tala om att jag skulle komma till dom för en ”föreläsning”, komma och berätta hur livet efter våld gestaltar sig. Träffade på en psykolog/terapeut som jobbar med männen som brukar våld, vi ska också höras av och se vad vi kan göra för varandra. Kanske blir det något, kanske inte. Men vi vet att vi finns och verkar på vårt eget vis, i detta stora samhällsproblem som kallas Operation Kvinnofrid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


3 responses to “Det här är riktiga män

 • Filippa

  Ja ! Men intresset verkar dock ha svalnat bland allmänheten av döma av intresset för de manifestationer mm som var i Stockholm. Och det förvånar mig. Det finns ju knappt en enda tjej som inte har råkat ut för något – må vara mycket allvarligt eller mindre allvarligt. Alla känner vi någon – eller är någon. Men min djupa beundran till alla män som lever efter ovanstående.

 • Tyra Tok

  Vilket jättebra inlägg!
  Jag tror du är blir en mästare på att föreläsa. Du har så mycket viktigt att säga. Du kan göra folk uppmärksamma. Lycka till!
  KRAMAR 🙂

 • Anna

  Hej!

  Tacka vet jag er män som ställer er upp och står för det manliga i samhället och för oss kvinnor som blivit förnedrade av en eller flera män.
  Min tillit är sedan länge förstörd till män!
  Ni får all min tillit!
  Ge aldrig upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: